Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΜέΡΑ25, κ. Γιώργος Λογιάδης, σχετικά με τις επείγουσες διορθωτικές κινήσεις που ζητούν οι λογιστές- φοροτεχνικοί από την κυβέρνηση.
Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:
Έναν νομοθετικό και γραφειοκρατικό «γολγοθά» ανεβαίνουν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί τους τελευταίους μήνες. Οι συνεχείς νομοθετήσεις νέων διατάξεων, έχουν αυξήσει ραγδαία τον όγκο εργασία τους.
Σε αυτό τον όγκο εργασίας και ενώ διανύουν περίοδο φορολογικών δηλώσεων έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε. για την αναδρομική προσαρμογή των επιχειρήσεων στα ηλεκτρονικά βιβλία από 01/01/2020.
Αναφορικά με τις εισπράξεις, αυτές έχουν παγώσει.
Επιπλέον, όλων των άλλων με μελέτη ημερησίως 3 – 4 ωρών, ένα λογιστής παραμένει ημιμαθείς και δεν μπορεί να συμβουλέψει τους πελάτες του αν πρώτα δεν ελέγξει ότι έχει δημοσιευτεί κάποιο νέο ΦΕΚ.
Ο κυκεώνας των διατάξεων αυτών και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που προβλέπουν έχουν αυξήσει σε υπερβολικό βαθμό την «ηλεκτρονική» γραφειοκρατία! Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι υπεύθυνες δηλώσεις που καλούνται να υποβάλλουν φορολογούμενοι για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία.
Επιπλέον διαπιστώνεται ότι υπάρχει διαφορετικό περιεχόμενο μεταξύ προφορικών εξαγγελιών και των τελικών κειμένων των νομοθετημάτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους με επιστολή που απέστειλαν από κοινού τα Περιφερειακά Τμήματα, Ανατολικής & Δυτικής Κρήτης, Θεσσαλίας, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στους υπουργούς οικονομικών, εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων και στον υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους
Κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που τα αρμόδια υπουργεία δεν προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις
Οι οικονομολόγοι και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ζητούν :
1) Παράταση των τρεχουσών υποχρεώσεων (ΜΤΥ, φορολογικών δηλώσεων κ.ο.κ.) με τον καθορισμό ενός ρεαλιστικού προγράμματος, ώστε να είναι σε θέση οι λογιστές φοροτεχνικοί να ανταποκριθούν στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώνονται καθημερινά.
2) Άμεση κωδικοποίηση όλων των διατάξεων του τελευταίου τριμήνου.
3) Τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων από 01/01/2021.
4) Παροχή δυνατότητας τροποποιήσεων σε όλες τις Δηλώσεις που αφορούν διατάξεις κορωνοϊού, μετά τη λήξη των προθεσμιών.
5) Την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του κλάδου.
6) Τη συνέχιση της έκπτωσης του 25% των ασφαλιστικών τους εισφορών μέχρι 31/12/2020, χωρίς μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους.
7) Μη φορολόγηση των εκπτώσεων που λαμβάνουμε ως εισόδημα.
8) Την εξάλειψη της ηλεκτρονικής «γραφειοκρατίας».
9) Προσαρμογή των αποφάσεων των Υπουργείων σας, στις προτάσεις των φορέων που βιώνουν τα προβλήματα καθημερινά, για να αποφεύγονται οι τεχνικές δυσκολίες υλοποίησης τους. Η ανακοίνωση της σύστασης τεχνικής ομάδας εργασίας, μεταξύ του Υπ. Εργασίας και του Επιμελητηρίου τους είναι μια καλή αρχή και ευελπιστούνε να συσταθούν αντίστοιχες επιτροπές και στα άλλα δύο Υπουργεία.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιες ενέργειες θα γίνουν για να επιλυθεί σειρά ζητημάτων που δεν απασχολεί μόνο τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και εκατοντάδες φορολογούμενους που εξυπηρετούνται και είναι δέσμιοι των ημερομηνιών;
Προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα ανωτέρω αιτήματα του κλάδου;